Дача

Як я запобігти гниттю врожаю цибулі

Цибуля – один з найпопулярніших овочів, який вирощують на зберігання. Однак трапляється так, що овоч починає гнити. Зараз я вам розповім, чому так відбувається і як врятувати урожай.

Поразка грибковим захворюванням

Сіра гниль вражає рослина, коли воно ще знаходиться на грядці. Але найбільшої шкоди захворювання завдає в процесі зберігання. Збудник – грибок, який може знаходитися всередині плоду. Це одне з найбільш поширених і небезпечних захворювань, так як якщо вчасно не видалити пошкоджені екземпляри, тобто можливість залишитися зовсім без врожаю. Розпізнати сіру гниль на дорослих рослинах можна за зовнішніми ознаками:

  • уповільнений ріст;
  • викривлені листя.

Виявити захворювання на самих цибулинах важко, оскільки воно дуже повільно розвивається.

В процесі зберігання ріпки розм’якшуються у верхній частині, з’являються вм’ятини, на дотик вони стають м’якими. Повністю цибулина згниває за 2 місяці. Щоб врятувати урожай і запобігти появі хвороби, я перевіряю сховище кожні 30 днів. Якщо виявив екземпляри з ознаками гниття, відразу ж їх видаляю. Я зберігаю цибулю в погребі. Щоб не спровокувати появу й активний розвиток сірої гнилі, дотримуюся умови:

  • напівтемне приміщення;
  • температура не більше 3 оС;
  • вологість – не більше 70 %.

Крім того, перед закладкою врожаю в підпідлогу рекомендую ретельно перевіряти кожен овоч, щоб своєчасно виявити сліди пошкоджень.

Мозаїка

Ще одне поширене захворювання, що вражає культуру. Це вірус, який переносять комахи:

  • нематоди;
  • попелиця;
  • павутинний кліщ.

Не втрачайте попереджувальних ознак захворювання лука

Вірус здатний залишатися в рослині тривалий час. Визначити його можливо за ознаками:

  1. Поява на стрілах світло-жовті або світло-зелених плям або смуг.
  2. Поступове зів’янення і вилягання надземної частини.

Уражені рослини дають дрібний урожай витягнутої форми, який краще не прибирати на тривале зберігання. Оскільки у таких екземплярів не настає період спокою, вони продовжують пильнувати і восени можуть прорости, а потім почати гнити, заражаючи поступово весь урожай.

Своєчасні заходи щодо захисту цибулі від комах-шкідників допоможуть уникнути цієї проблеми. При зборі урожаю я ретельно його оглядаю і відразу відбраковую екземпляри з ознаками гниття. Крім того, я рекомендую дотримуватися сівозміни. Ця процедура дозволить захистити культуру від більшості вірусних, інфекційних і грибкових захворювань.

Вирощувати рослину можна після таких культур, як:

  • патисони;
  • кабачки;
  • огірки;
  • капуста;
  • морква;
  • картопля.

Бактеріальна гнилизна

Підступне захворювання, яке неможливо розпізнати на ранній стадії розвитку, оскільки гниль активно розвивається, починаючи від середини цибулини, поступово просуваючись до краю. Зовні такий екземпляр може виглядати цілком здоровим. Запобігти появі бактеріальної гнилі допоможе дотримання профілактичних заходів. Перш за все, я борюся з такими комахами, як:

  • павутинний кліщ;
  • цибульна муха;
  • журчалка.

Вони є переносниками захворювання.

Тепло і підвищена вологість – ідеальні умови для появи і активного розвитку бактеріальної гнилі. Грядки з цибулею я рекомендую добре дренувати і не допускати застою води. Урожай я ретельно перебираю перед прибиранням і підсушую в сонячному місці на свіжому повітрі не менше 3 годин. Уважно стежу за умовами зберігання. Періодично перевіряю весь урожай.

До збирання цибулі приступаю тільки в теплу суху погоду. Дотримання певних правил щодо збору врожаю цибулі, умов зберігання, ретельний огляд дозволять насолоджуватися овочем довгий час.