Дача

Які огірки обирати для засолювання

Жоден чоловік не встоїть перед тим, щоб засолити або законсервувати огірки. Я цим займаюся вже давно, перепробував достатню кількість різних рецептів і можу сказати точно – успіх засолювання залежить від правильно обраного сорту.

Якими повинні бути огірки для засолювання

Досвідченим шляхом я виявив кілька критеріїв, яких дотримуюся при відборі огірків для консервації:

  1. Колір шкірки. Він повинен бути темно-зеленим. Це говорить про достатню зрілість плода. Вкрай не раджу брати жовті – м’якоть буде занадто кволим, а насіння і шкіра грубими.
  2. Шипи або горбки. Віддаю перевагу чорному кольору, оскільки такі огірки краще і швидше просаливаются, пропускаючи розсіл. Огірочки будуть міцними і хрусткими. Білі – це салатні сорти, їх краще вживати у свіжому вигляді.
  3. Розмір плоду. Раджу вибирати екземпляри з максимальною довжиною 10 см. Вони дуже симпатично виглядають у банку, їх зручно укладати і закочувати.
  4. Товщина шкірки. Якщо шкіру можна проткнути нігтем, то такі плоди ідеально підходять. А ось з тонкою краще не використовувати.

І, звичайно, я не беру огірки, які гірчать. З таких знімаю шкіру і ріжу в салат.

У спеціалізованих магазинах зустрічається великий вибір різних сортів огірків. Є навіть універсальні, які підходять для приготування салату і консервації. Однак, спробувавши такі сорти, я помітив, що огірки після засолювання не хрустять. Для себе я виявив наступні сорти.

Бочкової засолювальний

Гібрид, невибагливий у вирощуванні. При мінімальній агротехніці дає високий урожай. Огірочки з великою кількістю чорних горбків. Шкірка темно-зеленого кольору. Плоди середнього розміру, по 8-10 див. Після засолювання хрумтять і володіють дуже приємним смаком.

Веселі хлопці

Сорт відрізняється скоростиглістю. Перший урожай я знімаю вже через 45 днів після посадки. Огірки довжиною 7-10 див Шкірка насиченого зеленого кольору, вкрита великою кількістю великих горбків.

Герман

Ще один невибагливий сорт з високою врожайністю. Плоди невеликого розміру – 7-10 см, відмінно підходять для консервації в банку. Смак приємний, солодкуватий. М’якоть соковита. Шкіра колюча. Мені Герман сподобався тим, що володіє високою стійкістю до вірусу мозаїки та борошнистої роси. Добре переносить погодні коливання.

Далекосхідний

Огірки злегка завеликі, по 11-13 див. Їх я використовую для засолювання у 3-літрових банках. М’якоть відрізняється приємним ароматом і солодким смаком. Шкірка світло-зеленого кольору зі смугами і великими горбами. Далекосхідний підходить не тільки для консервації, але і для приготування свіжих салатів.

Засолювальний

Сорт з пізніми строками достигання – збираю урожай через 60 днів після посадки. Мені він сподобався невибагливістю у догляді і високою стійкістю до несправжньої роси та мозаїці. Плоди по 11-13 см з шкіркою темно-зеленого кольору і невеликою кількістю горбків.

Зозуля

Мій улюблений сорт. Його я виділяю за те, що він володіє високими смаковими якостями. М’якоть солодкувата, ароматна, дуже приємна на смак. Зозулю не тільки консервую, але і готую з неї салат. Прекрасно поєднується з помідорами, салатом та іншими овочами. Огірочки довгі, але вузькі. Досягають 16-22 див. Шкіра темного кольору, среднебугорчатая. Ще одна перевага сорту – висока стійкість практично до всіх вірусів.

Кураж

Відрізняється раннім врожаєм у великій кількості. Через 36 днів можна зняти плоди темно-зеленого кольору з великими горбиками. Довжина кожного овоча – 14-17 див. М’якоть дуже ароматна, з високими смаковими якостями. Відібравши для себе кілька улюблених сортів, вирощую для консервації тільки їх. І всю зиму насолоджуюся незвичайно смачною закускою.