Їжа

Знаменита самса: смачна випічка

Смачна домашня самса! Обов’язково приготуйте і ви залишитеся задоволені!

ІНГРЕДІЄНТИ
Для тіста
Борошно – 160 гр. (+50-60 гр. на домес)
Молоко – 125 мл
Дріжджі сухі – 1 / 2 ч. л.
Цукор – 2/3 ч. л.
Сіль – 1/3 ч. л.
Рослинне масло – 2 ст. л.
Для розкочування тіста
Борошно – 1 ст. л.
Крохмаль – 2 ст. л
Для начинки
Картопля – 200 гр.
М’ясний фарш – 250 гр.
Цибуля – 1 шт.
Сіль
Чорний мелений перець
Рослинна олія (для смаження) – 2 ст. л.
Соус «Бешамель»
Рослинне масло – 1 ст. л.
Вершкове масло – 15 гр.
Борошно – 1/2 ст. л.
Молоко (вершки) – 120 мл
Сіль – 1/3 ч. л.
Чорний мелений перець – 1/4 ч. л.
Мускатний горіх 1/3 ч. л.
Вершкове масло
(для змазування самси) – 40 гр.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Приготуємо начинку. Картоплю очистимо від шкірки, помиємо, разрежем на кілька частин, заллємо водою і відваримо до готовності. В кінці приготування солимо за смаком. Зливаємо всю воду і перетворюємо на пюре.
Цибулю дрібно поріжемо і обсмажимо на олії до легкої рум’яності, додамо фарш, помішуючи і розділяючи його на шматочки обсмажимо до випаровування вологи. В кінці солимо і перчимо за смаком. Пучок петрушки нарубим дрібно і додати у фарш.
Приготуємо соус бешамель. Борошно обсмажимо на сухій сковороді на середньому вогні одну хвилинку. Додамо вершкове і рослинне масло, добре перемішати віночком, щоб не було грудочок. Увіллємо молоко або вершки, продовжуючи помішувати. Продовжуємо уварювати соус до загусання. В кінці додаємо спеції: сіль, чорний мелений перець і мускатний горіх. Соус з’єднайте з фаршем і залишаємо повністю охолонути.
У борошно додаємо цукор, сіль, дріжджі, рослинна олія, молоко і замісимо тісто. Спочатку в мисці, потім домесим на столі. На домес у мене пішло приблизно 60 гр. борошна. Тісто повинне вийти трохи м’якше, ніж на пельмені. Залишимо його відпочити на 15 хвилин.
Тісто ділимо на чотири частини. З кожної частини формуємо кулю. З’єднуємо борошно з крохмалем і припилюємо цією сумішшю стіл. Розкачуємо один кругляшек тесту в тонкий пласт. Тісто дуже пластичне і м’яке, з ним приємно працювати.

Центр коржі змащуємо розтопленим вершковим маслом і перевертаємо змазаній стороною вниз. Я для зручності з пюре зробила чотири кульки. Викладаємо одну кульку в центр коржі, трохи розплющуємо, зверху викладаємо м’ясну начинку. Збираємо краю коржі, перекручуємо, опускаємо так звану «спідничку», розправляємо складки, підверніть їх вниз. Якщо є зайві краї коржа, відщипуємо їх. І таким чином формуємо всю самсу.
Викладаємо на деко, устелений пергаментним папером. Зверху самсу змащуємо розтопленим вершковим маслом. Відправляємо в духовку розігріту до 180* на середній рівень і випікаємо до готовності 20-25 хвилин. Коли верх добре зарум’яниться, значить готово!
Готову самсу змащуємо вершковим маслом і подаємо на стіл. Подивіться яка вона на розломі. Ще дуже гаряча. Начинка дуже соковита, ситна, а тісто листкове, м’яке дуже смачне. Готуйте своїм рідним таку смачну домашню випічку, вони точно залишаться задоволені. Детальний процес приготування дивіться у коротенькому відео.